Υπόσκαφη κατοικία στον Φάραγγα της Πάρου


Έργο: The Secret Garden House
Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός: SCAPE Architecture
Αρχιτέκτονες: Γιώργος Ατσαλάκης και Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου
Αρχιτεκτονική τοπίου: ELANDSCAPE Έλλη Πάγκαλου & Συνεργάτες
Κατασκευή: ACRM S.A.
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.800 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 120 τ.μ.
Τοποθεσία: Παραλία Φάραγγας, Πάρος, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Ιωάννα Ρουφοπούλου

Η βραβευμένη εξοχική κατοικία The Secret Garden House βρίσκεται στην τοποθεσία Παραλία Φάραγγας, στο νησί της Πάρου. Πρόκειται για μια υπόσκαφη κατοικία που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SCAPE Architecture.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός της υπόσκαφης κατοικίας αξιοποιεί την κλίση του εδάφους, εισχωρώντας σε αυτό αρμονικά και σε πλήρη σύμπνοια με το φυσικό τοπίο. Το αποτέλεσμα είναι μια ήπια μορφολογική παρέμβαση που σέβεται την τοπογραφία και αφήνει το μικρότερο δυνατό ίχνος στο περιβάλλον.

Το εσωτερικό της κατοικίας ενοποιείται με την αυλή και τον κήπο με τη χρήση μεγάλων υαλοστασίων από το δάπεδο μέχρι την οροφή, που προσφέρουν φυσικό φωτισμό και ευάερη αίσθηση. Ενώνεται με την πίσω ενότητα με μια εξωτερική σκάλα, όπου εξελίσσεται η υπαίθρια ζωή. Εκεί τοποθετούνται το καθιστικό,  τραπεζαρία, η πισίνα και η πέργκολα, ενώ ο χώρος προσφέρει μοναδική θέα προς τη θάλασσα.

Οι χώροι είναι διατεταγμένοι σε ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα. Όλα τα δωμάτια είναι προσανατολισμένα προς την υπέροχη θέα, την καταπράσινη φύση, το γαλάζιο της θάλασσας και την Αντίπαρο. Μια πέργκολα εκτείνεται προστατεύοντας αυτόν τον χώρο από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο.

Ένα κυρίως υπνοδωμάτιο με αποκλειστικό λουτρό, δύο μικρά υπνοδωμάτια, ένα μικρό μπάνιο και ένα W.C ολοκληρώνουν την υπόσκαφη κατοικία. Εσωτερικές αυλές στην πίσω πλευρά του υπόσκαφου εξασφαλίζουν τον επαρκή αερισμό των μπάνιων, ενώ στην αυλή του master υπνοδωματίου λειτουργεί και ως υπαίθριο λουτρό.

Το δώμα έχει φυτευτεί με μεσογειακά φυτά, αγρωστώδη και αρωματικά φυτά, συμβάλλοντας στην επαναφορά της βλάστησης που επικρατούσε στο τοπίο πριν την ανοικοδόμηση, αλλά και στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας.

Τέλος, ο εξωτερικός χώρος της κατοικίας ολοκληρώνεται με τη φύτευση του ελαιώνα, ο οποίος συνομιλεί με το τοπίο και ενισχύει το μεσογειακό φυσικό περιβάλλον.Οι αρχιτέκτονες Σταυρούλα Χριστοφιλοπούλου και Γιώργος Ατσαλάκης σχεδίασαν μία υπόσκαφη κατοικία που σέβεται το περιβάλλον και εντάσσεται αρμονικά σε αυτόν. Διατήρησαν και όπου χρειαζόταν αποκατέστησαν το φυσικό ανάγλυφο με την ένθεση της αρχιτεκτονικής σε αυτό. 

Τελικά το Secret Garden House επαναπροσδιορίζει τον όρο Κυκλαδίτικη κατοικία με πρόσημο τον σεβασμό στο περιβάλλον.  Πηγή: acrm.gr, technomech.gr


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο blog του ιστοτόπου της INFOCASA, κάθε Σάββατο, θα σας παρουσιάζουμε μία ιδιαίτερη κατοικία, που δεν αποτελεί πρόταση αγοράς αλλά εκφράζει την αισθητική μας και ελπίζουμε και την δική σας. Μία κατοικία που μπορεί να σας ταξιδέψει και να σας κάνει να ονειρευτείτε ή να σας προσφέρει μικρές ή μεγάλες λύσεις διακόσμησης. Ένα σπίτι που θα προσπερνά πάντα το μέγεθος, την περιοχή, το κόστος κατασκευής ή ανακαίνισης και θα εστιάζει στην άνεση, την λειτουργικότητα, την αισθητική.


Κατηγορία

Εισαγωγή Περιοχών

Τιμή (€)

Εμβαδόν

Loading...