O Santo Villa. Πολυτελής βίλα στη Σαντορίνη


Έργο: O Santo Villa
Interior Architect: NOUS Interior Architects
Lead Designer: Αγνή Μάλλιου
Associate designers: Στέλλα Καλλέργη, Αγγελική Ξυνογαλά, Άκης Μουστάκας
Εμβαδόν: 500 τ.μ.
Περιοχή: Ημεροβίγλι, Σαντορίνη, Κυκλάδες
Φωτογράφος: Τρύφων Γεωργόπουλος

Χτισμένο στη γραφική περιοχή του Ημεροβιγλίου, ο απώτερος στόχος είναι να αναδημιουργηθεί η μυστηριακή ενέργεια της Σαντορίνης. Βασική επιδίωξη του πολυβραβευμένου γραφείου NOUS κατά τον σχεδιασμό του κτιρίου ήταν η επίτευξη ενός αρμονικού κτιριακού συνόλου που με την ολοκλήρωσή του δεν θα διατάρασσε την αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης που αποπνέει η ανεμπόδιστη θέα του στο Αιγαίο.

Η αρχιτεκτονική παρέμβαση επιχειρεί να ενσωματώσει τον σύγχρονο μινιμαλιστικό σχεδιασμό στη διαχρονική αισθητική των παραδοσιακών ογκοπλαστικών μορφών. Συνολικά, ένα κομψό, χαλαρωτικό και γεμάτο φως περιβάλλον, με οπτική ταυτότητα που χαρακτηρίζεται από τους καθαρόλευκους όγκους που κυριαρχούν στη Σαντορίνη αλλά συγχέονται δυναμικά με την χρήση φυσικών, βαρέων και δυνατών υλικών όπως το ξύλο, η πέτρα και το μέταλλο, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη ρουστίκ αντίθεση.

Όλες οι λειτουργίες του κτιρίου χωροθετήθηκαν σε δύο αυτόνομα επίπεδα, ενώ το χαμηλό του ύψος σε συνδυασμό με τη φύτευση που συναντά ο επισκέπτης, συνέβαλαν στην όσο το δυνατόν πιο ήπια ένταξη του κτιριακού συνόλου στο περιβάλλον. Τα άγρια μεσογειακά φυτά που περιτριγυρίζουν τις αρχαίες ελιές στον εξωτερικό κήπο είναι αραιά τοποθετημένα στον χώρο. Ελιές, λεβάντες, δεντρολίβανο και θυμάρια, φυτά ανθεκτικά στους δυνατούς βόρειους ανέμους, συμπληρώνουν την ένταξη της σύνθεσης στο περιβάλλον του και καλωσορίζουν τον επισκέπτη σε έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση κήπους του νησιού 

Η τοπική ηφαιστειακή πέτρα και το ξύλο είναι τα υλικά που καθόρισαν την εξωτερική μορφή της κατοικίας από την είσοδό της ακόμη, με την μοναστηριακή, βαριά πόρτα ρουστίκ αισθητικής. Φυσικά υλικά που παραπέμπουν στο τοπίο της περιοχής κυριαρχούν επίσης στους εξωτερικούς χώρους με τους εκτεθειμένους πέτρινους τοίχους που μαλακώνουν από επιλεγμένα τμήματα λευκού σοβά σε αρμονική συνύπαρξη με το έντονο μαύρο φούμο της αρμολόγησης.
 
Οι ασβεστωμένοι τοίχοι που αντιπαρατίθενται με τις σκούρες επιφάνειες των μασίφ δοκαριών στα περάσματα των χώρων και την χρήση φαρδιών μασίφ δρύινων σανίδων ως επένδυση των δαπέδων δημιουργούν το συγκρατημένο σκηνικό αντιθέσεων προσφέροντας οπτικό ενδιαφέρον και πολυτελή αίσθηση που ήταν το ζητούμενο, ενώ δημιουργούν φωτεινούς και ευάερους εσωτερικούς χώρους αναβαθμίζοντας τη διαμονή σε πολυτελή βίλα σ’ ένα εντελώς άλλο επίπεδο. Οι τεχνητές βραχώδεις επιφάνειες πέτρας σε επιλεγμένα σημεία του εσωτερικού της βίλας συμπληρώνουν το σκηνικό.

Η δημιουργική ομάδα της Νous με την καθοδήγηση ενός από τους πιο καταρτισμένους στο νησί και έμπειρους εργοδηγούς - κατασκευαστές του έργου έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία διαφορετικών ζωνών στην επιβλητική βεράντα της καλντέρας, δεδομένου ότι η ζωή στο νησί εκτυλίσσεται σε μεγάλο βαθμό στους εξωτερικούς χώρους. Ως εκ τούτου, πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κτίσματος όπως οι στέγες, διαχωρίζονται σε δύο μέρη: τα κλειστά και προστατευμένα και τα εκτεθειμένα στον ήλιο και τον άνεμο του νησιού. Ο εξωτερικός χώρος της 'Ο Santo Villa είναι διαμορφωμένος σε παραδοσιακό στυλ, με σεβασμό στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Η βεράντα διέθεσε 110 τ.μ. στην πολυτελή Infinity πισίνα και σε 4 διαφορετικούς χώρους ανάπαυλας καθώς η γύρω περιοχή προσφέρει ανεμπόδιστη θέα στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολή του νησιού. Το τσιμεντένιο δάπεδο της βεράντας χρησιμεύει ως καμβάς για εμπνευσμένα, μεσογειακά μοτίβα και υφές στα υφάσματα που ντύνουν τους εξωτερικούς χώρους. Σχεδιάστηκε επίσης στο δεύτερο επίπεδο δεύτερη πισίνα παιδοκεντρικού σχεδιασμού για τους μικρότερους φιλοξενούμενους του καταλύματος παρέχοντας την πλήρη ασφάλεια που χρειάζονται σε προφυλαγμένη και στεγασμένη ξεχωριστή βεράντα.

Η μασίφ καστανιά χρησιμοποιείται σε πολλές κατασκευές και προσφέρει το δικό της τόνο και οπτικό ‘βάρος’ στον χώρο. Οι πέργκολες σε πλούσιες καφέ αποχρώσεις μασίφ καστανιάς προσθέτουν ζεστασιά στο κυκλαδίτικο τοπίο στεγάζοντας όλους τους εξωτερικούς χώρους. Χρησιμοποιήθηκε η παραδοσιακή τεχνική ορθογώνισης κοίλων κορμών από εξειδικευμένους τεχνίτες των Σπετσών, με την χρήση καλο-ακονισμένων πελεκιών και πολύ μεράκι για την διατήρηση της παραδοσιακής αυτής τεχνικής επεξεργασίας ακατέργαστου ξύλου. Μία εξίσου χαρακτηριστική νησιώτικη κατασκευή αποτελούν τα σπετσιώτικα χειροποίητα ξύλινα ταβάνια σε λευκούς τόνους που δεσπόζουν στους εσωτερικούς χώρους της βίλας.

Η έντεχνη συνένωση παραδοσιακών και σύγχρονων στοιχείων που χαρακτηρίζει τον εξωτερικό χώρο της βίλας, μπορεί να ιδωθεί και στον εσωτερικό χώρο. Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν μια πιο κλασική και στιβαρή διακόσμηση από την αναμενόμενη λιτή κυκλαδίτικη αισθητική αλλά μέσα στα πλαίσια μιας παλέτας γήινων αποχρώσεων. Οι εσωτερικοί χώροι επιτυγχάνουν μια αρμονική ισορροπία μεταξύ της κυκλαδίτικης απλότητας, της κομψότητας των μέσων του 20ού αιώνα και του vintage χαρακτήρα. Οι ασβεστωμένοι τοίχοι, οι λευκές ξύλινες οροφές και οι ξύλινες πόρτες και παράθυρα φέρνουν στο μυαλό τη λαϊκή γλώσσα του νησιού, ενώ δημιουργούν φωτεινούς και ευάερους εσωτερικούς χώρους αναβαθμίζοντας τη διαμονή σε πολυτελή βίλα σ’ ένα εντελώς άλλο επίπεδο.

Η 'Ο Santo Villa είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιο πολυτελείς οικίες του νησιού της Σαντορίνης με εκθαμβωτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος. Το κρυφό περιφραγμένο ακίνητο προσφέρει ιδιωτικότητα μακριά από τα πλήθη και βρίσκεται στο Ημεροβίγλι, τον παραδοσιακό οικισμό και ισχύουν ειδικοί αρχιτεκτονικοί κανόνες στην δόμηση των κτιρίων.Πηγή: nous-nous.gr


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο blog του ιστότοπου της INFOCASA, κάθε Σάββατο, θα σας παρουσιάζουμε μία ιδιαίτερη κατοικία, που δεν αποτελεί πρόταση αγοράς αλλά εκφράζει την αισθητική μας και ελπίζουμε και την δική σας. Μία κατοικία που μπορεί να σας ταξιδέψει και να σας κάνει να ονειρευτείτε ή να σας προσφέρει μικρές ή μεγάλες λύσεις διακόσμησης. Ένα σπίτι που θα προσπερνά πάντα το μέγεθος, την περιοχή, το κόστος κατασκευής ή ανακαίνισης και θα εστιάζει στην άνεση, την λειτουργικότητα, την αισθητική.Κατηγορία

Εισαγωγή Περιοχών

Τιμή (€)

Εμβαδόν

Loading...