Κατοικία στο Μαρμάρι της Εύβοιας


Έργο: House in Marmari
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Gkotsis Serafimidou Architecture Practice
Αρχιτέκτων: Χρήστος Γκότσης
Εμβαδόν κατοικίας: 160 τ.μ.
Εμβαδόν οικοπέδου: 1.000 τ.μ.
Περιοχή: Μαρμάρι, Εύβοια
Φωτογράφος: Γιώργος Μεσσαριτάκης
Βραβείο: Domes Architecture Awards 2019 -Best Built Work of New Architecture in an Existing Building

Στο Μαρμάρι στην Εύβοια το αρχιτεκτονικό γραφείο gkotsis serafimidou architects Practice ανακατασκεύασε την παλιά πέτρινη κατοικία, προσθέτοντας έναν λευκό όγκο στον οποίο αναπτύσσονται οι ημερήσιες λειτουργίες. Η νέα προσθήκη, με τα μεγάλα ανοίγματα που εστιάζουν στην μαγευτική θέα, ξαφνιάζει ευχάριστα με τον μινιμαλιστικό της σχεδιασμό.  











Η ιστορία του κτιρίου εκτυλίσσεται σε ένα βραχώδες και έντονα επικλινές οικόπεδο, με θέα στο Νότιο Ευβοϊκό. Το πέτρινο κτίριο που προϋπάρχει στο κτήμα και οι τοίχοι που το περιβάλλουν, στέκουν σχεδόν σαν απολιθώματα, που συνυπάρχουν με το φυσικό τοπίο. 

Tο πέτρινο υφιστάμενο κτίσμα ανακατασκευάζεται με σεβασμό στην αρχική του δομή, διατηρώντας τις ξύλινες οροφές και την αρμολόγηση των τοίχων, δίνοντας έμφαση στο ανάγλυφο ενώ τροποποιούνται τα υφιστάμενα ανοίγματα, με σκοπό να υποδεχτούν τις νέες λειτουργίες των χώρων. 













Η εσωτερικότητα του κτίσματος και τα μικρά ανοίγματα αυτό-προσδιορίζουν το υφιστάμενο κτίσμα ως τον ιδιωτικό χώρο και, σε συνέχεια αυτού, χώροι υπνοδωματίων και ιδιωτικών λουτρών εντάσσονται σε αυτό.

Παράλληλα, σχεδιάζεται εκ νέου ένα λευκό κουτί, που σχεδόν σαν ξένο αντικείμενο “προσγειώνεται” στο τοπίο και ισορροπεί στη μία άκρη, στο πιο απότομο σημείο του οικοπέδου, δημιουργώντας μία χαρακτηριστική αιώρηση.







Μέσα του φιλοξένει όλες τις καθημερινές λειτουργίες διημέρευσης, το καθιστικό, την τραπεζαρία και την κουζίνα σε ένα ενιαίο χώρο, ο οποίος ορίζεται εσωτερικά μέσω των τριών μεγάλων ανοιγμάτων. Τα τρία ανοίγματα, αυστηρά τοποθετημένα, καδράρουν τη θάλασσα και το βουνό, με μεγαλύτερη έμφαση στον οικισμό, που καταλήγει στο πιο δραστήριο σκηνικό του τόπου, το λιμάνι.

Η πρόσβαση, αλλά και η σύνδεση μεταξύ παλαιού και νέου κτίσματος ορίζεται από ένα συνδετήριο γυάλινο και μεταλλικό λαιμό, ο οποίος παίζει τον ρόλο μιας ουδέτερης ζώνης, που σκοπός της είναι η σύνδεση υφιστάμενου-νέου να παραμένει σχεδόν αόρατη. 











Το τοπίο έμεινε σχεδόν ανέγγιχτο, με μοναδικές επεμβάσεις τους πέτρινους χαμηλούς τοίχους που δημιουργούν εσωτερικά μονοπάτια και λειτουργούν κυρίως ως σύστημα κίνησης στο κτήμα, με ευρύτερο σκοπό να διατηρηθεί η υφιστάμενη τοπογραφία.





Πηγή: gasap.gr



Κατηγορία

Εισαγωγή Περιοχών

Τιμή (€)

Εμβαδόν

Loading...