Ένα ξεχωριστό εξοχικό στην Ερέτρια


Έργο: Tiny Giant
Αρχιτεκτονικό γραφείο: riza3architects
Αρχιτέκτων: Στρατής Σκοπελίτης
Συνεργάτες Αρχιτέκτονες: Αλεξ. Βαλσαμίδης, Μαρία. Χριστούλια 
Εμβαδόν οικοπέδου: 200 τ.μ.
Εμβαδόν πέτρινου κτίσματος: 50 τ.μ.
Εμβαδόν επέκτασης: 60 τ.μ.
Περιοχή: Ερέτρια, Εύβοια
Φωτογράφος: Αναστασία Αδαμάκη

Η απόφαση για την διατήρηση ενός παλαιού κτίσματος, όσο ταπεινό κι αν είναι αυτό και ο μετασχηματισμός του ώστε να καλύψει νέες ανάγκες, προϋποθέτει σεβασμό στο κτίσμα ως αποτύπωμα της ανθρώπινης παρουσίας που προϋπήρχε. Τον μετασχηματισμό του παλαιού πέτρινου κτίσματος των 50 τ.μ., σε σύγχρονο «καταφύγιο μικρών αποδράσεων», ανέλαβε η αρχιτεκτονική εταιρεία riza3architects.

Η νέα προσθήκη, που δεν προσβάλει το προϋφιστάμενο οίκημα, αποκαλύπτεται πίσω απ αυτό χωρίς ενοχικές αντιγραφές παλαιών μορφολογικών στοιχείων, δηλώνει την συνέχιση της δράσης στον ίδιο τόπο. 

Αυτό το μικρό οικόπεδο επιφάνειας, μόλις 200 τ.μ. με το υπάρχον πέτρινο κτίριο του 50 τ. μ., μεταμορφώνεται σε ένα καταφύγιο, στο οποίο τα ενήλικα μέλη της οικογένειας μπορούν να αποδράσουν, αφήνοντας πίσω την ένταση της πόλης.

Η προσπάθεια της σχεδιαστικής ομάδας ήταν να εκσυγχρονίσουν και να διευρύνουν τον μικρό διαθέσιμο χώρο, με την προσθήκη ενός κτίσματος 60 τ.μ. Έτσι στον ενιαίο χώρο του παλιού πέτρινου κτίσματος τοποθέτησαν το καθιστικό με το τζάκι και την κουζίνα –τραπεζαρία, ενώ στο νέο κτίσμα σχεδίασαν δύο υπνοδωμάτια με το μπάνιο τους, ένα w.c. επισκεπτών, καθώς και τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους. 

Η νέα προσθήκη είναι τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επισκιάζει το υπάρχον κτίριο, και παράλληλα να καταλαμβάνει το μικρότερο δυνατό μέρος του οικοπέδου.

Η minimal και σχεδόν διάφανη πρόσοψη της προσθήκης έρχεται σε αντίθεση με την πέτρινη όψη του προϋπάρχοντος κτιρίου χωρίς να το επισκιάζει. Η διαφάνεια συνεχίζεται και στην περιτοίχιση του οικοπέδου ώστε να επιτευχθεί οπτική διεύρυνση της αυλής, ενώ η τσιμεντένια βάση της χρησιμοποιείται και ως υπαίθριο καθιστικό.

Οι αρχιτέκτονες Βαλσαμίδης, Χριστούλια και Σκοπελίτης ολοκλήρωσαν μία εξοχική κατοικία με δύο κτίρια διαφορετικών περιόδων και με διακριτά δομικά υλικά, συνδυάζοντας την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με την σύγχρονη σχεδιαστική γραφή, επιτρέποντας ένα συνεχή διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον.

Πηγή: riza3architects.gr


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο blog του ιστότοπου της INFOCASA, κάθε Σάββατο, θα σας παρουσιάζουμε μία ιδιαίτερη κατοικία, που δεν αποτελεί πρόταση αγοράς αλλά εκφράζει την αισθητική μας και ελπίζουμε και την δική σας. Μία κατοικία που μπορεί να σας ταξιδέψει και να σας κάνει να ονειρευτείτε ή να σας προσφέρει μικρές ή μεγάλες λύσεις διακόσμησης. Ένα σπίτι που θα προσπερνά πάντα το μέγεθος, την περιοχή, το κόστος κατασκευής ή ανακαίνισης και θα εστιάζει στην άνεση, την λειτουργικότητα, την αισθητική.


Κατηγορία

Εισαγωγή Περιοχών

Τιμή (€)

Εμβαδόν

Loading...